Koudschuim en polyether behoren beide tot de familie van polyurethaanschuim. Wat zijn dan de belangrijkste kenmerken waarin beide schuimproducten zich van elkaar onderscheiden?
Koudschuim en polyether hebben verschillende productieprocessen
Polyether is een reactieproduct. Door middel van een chemische reactie (polymerisatiereactie) te laten plaatsvinden tussen polyolen, isocyanaten en water wordt polyetherschuim gemaakt.
Koudschuim is een samenstelling van polyurethaan en een toevoeging MDI-chemicaliën en polyol. Deze emulsie wordt vervolgens in koude mallen wordt gegoten. Daar komt dan ook de naam koudschuim vandaan.
Verschillende productie eisen van Europa ten opzichte van China
Schuim wat geproduceerd is in Europa moet voldoen aan strenge voorwaarden op het gebied van milieu en productie. Dit om een zo veilig mogelijk consumentenproduct te maken.
Zitmeubels komen tegenwoordig steeds vaker uit China. Het voordeel is vaak de lage prijs. Een groot nadeel is dat we steeds minder weten wat voor chemicaliën er zijn gebruikt tijdens het produceren van het schuim.
Hoofdpijn en allergie
Zodra het nieuwe bankstel eenmaal in huis staat krijgen wij vaak klachten te horen van allergische reacties of vervelende stankoverlast. Uiteindelijk zullen deze klachten verminderen ondertussen heb je er wel flink last van.
Professioneel laten reinigen of goed laten doorluchten zijn methodes om de klachten te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen. Beter zou het zijn om je goed te informeren en op te letten wat je koopt!
Prijs bepaald
Goedkoop of duurkoop heeft alles te maken met verschil in kwaliteit. Al koop je een gelijkend product met dezelfde eigenschappen dan nog kunnen er grote verschillen zitten in de wijze van produceren en de gebruikte chemicaliën.
Voor het maken van koudschuim is polyol nodig. De hoeveelheid toegevoegde delen polyol bepalen uiteindelijk de kwaliteit van het schuim. De verhouding van deze samenstelling daar kom je pas achter wanneer het in je (zit)kussen is verwerkt en de garantieperiode is afgelopen.
Hoe herken je de kwaliteit
Bij polyether wordt de kwaliteit aangeduid met de afkorting SG (soortelijk gewicht). Deze aanduiding betekent het soortelijk gewicht in kilo per kubieke meter. Een SG van 35 betekent dat het polyether een gewicht heeft van 35 kilo per kubieke meter.
De kwaliteitsaanduiding van koudschuim wordt vermeld met de afkorting HR. HR staat voor High Resilience wat in het Nederlands hoge veerkracht betekend.
De kwaliteit van koudschuim (ook wel HR-schuim genoemd) wordt beoordeeld aan de hand van zijn veerkracht. Spreken we bij koudschuim over HR35 dan zouden we het bij polyether hebben over SG35.
De hardheid van het schuim wordt aangeduid met de Engelse termen hard, medium en soft. Ook hierin zijn dus verschillende keuzemogelijkheden. Hou er rekening mee dat na ongeveer een maand of drie een dichtheid (densiteit) afname van 10 tot 15 procent is. Ons advies is om niet voor de zachtste kwaliteit te kiezen.
Belangrijk om te onthouden!
Bij elke schuim soort zal na het in gebruik nemen de densiteit afnemen. Wij adviseren dan ook om elke zitkussen gelijkmatig in te zitten. Vooral in de eerste 3 maanden van het in gebruik nemen van een nieuwe bank. Doe je dit niet zal je gaan zien dat het ene kussen dieper wegzakt ten opzichte van het andere kussen. Dit staat los van de verschillen in kwaliteit van de gebruikte materialen.
Een ander aspect is de manier van zitten. Bij elk zitkussen is de veerkracht in het midden het grootst. Heb je als gewoonte om op de rand van een kussen te gaan zitten zal je al snel de veerkracht van het kussen verliezen. Ook hier geldt dus verdeel je zit gewoonte tussen op de rand zitten en het zitten in het midden van het kussen.
Je kunt het vergelijk maken met een matras wanneer je op de rand gaat zitten. Je voelt dan al snel de rand maar zodra je naar het midden gaat om te liggen ervaar je helemaal geen wegzakken.
Technische levensduur van polyether en koudschuim
Het meest belangrijke verschil van polyether schuim ten opzichte van koudschuim is dat polyether veel minder veerkrachtig is, minder goed ventileert en sneller kuilvorming geeft. Polyether heeft de eigenschap sneller af te nemen in zitcomfort.
Als voorbeeld van het verschil in kwaliteit en duurzaamheid is dat polyether met een SG van 35 tussen de 3 en 5 jaar meegaat. Koudschuim hebben gekocht met een HR van 35 zou dit tussen de 6 en 10 jaar meegaan afhankelijk van de ondervering. De open en onregelmatige celstructuur van koudschuim ventileert beter, is veerkrachtiger en gaat vooral veel langer mee.
Ondanks dat elk schuimsoort afneemt in densiteit zal koudschuim over een langere periode vele malen veerkrachtiger blijft en langere tijd kunt genieten van een optimaal zitcomfort.
Een ander niet onbelangrijk voordeel is dat koudschuim van zichzelf brandvertragend dit in tegenstelling tot polyether. Koudschuim is ook volledig anti-allergeen en anti schimmel. Een andere toepassing van koudschuim die vaak wordt gebruikt is als filtermateriaal in een aquariumfilter.
Wanneer pas je koudschuim of polyether toe?
Zowel koudschuim als polyether kan worden gebruikt voor elke toepassing in de meubelindustrie. Prijs en kwaliteit is vaak een keuze die bepaalt, anderzijds heeft het voor een meubelstuk wat maar drie jaar meegaat koudschuim te gebruiken wat een levensduur van 30 jaar heeft.
Vragen of opmerkingen?
Wil je een nieuwe vulling in je zitkussen of bank maar weet je nog niet wat je nodig hebt? Schroom niet maar neem gewoon even contact met ons op. Wij adviseren u altijd de beste keuze voor een optimaal zitcomfort!